Amudat (Oeganda)

Onze partner

In Amudat werken wij samen met “Hope for the Children Foundation”. Deze lokale organisatie werd in 2014 opgericht door een groep enthousiaste en betrokken vrouwen, die zijn geboren en getogen in Amudat en de cultuur, taal, gemeenschap en problematiek goed kennen. Zij komen op voor de rechten van kinderen en zorgen ervoor dat zelfs de meest kwetsbare kinderen naar school kunnen.

Visie: “Een samenleving waarin alle kinderen toegang hebben tot burger- sociale – economische en culturele rechten, zonder discriminatie op basis van geslacht, ras, stam of religie”

Missie: “Bevordering en bescherming van kinderrechten en gendergelijkheid”

Kernwaarde: “Elk kind is mijn kind”

Het bestuur van HFC, directeur Dorian Cosijnse en voorzitter Wim van Welzen met zijn dochter Daniëlle (rechtsachter)

Amudat

Amudat district ligt in het zuidoosten van Karamoja, tegen de grens met Kenia. De bevolking onderging veel leed gedurende de decennialange oorlog met naburige stammen. Tijdens de oorlog vluchtten veel families naar Kenia, waar zij zich thuis voelden onder de Pokot bevolking. Bij terugkeer naar de Oegandese geboortegrond was er een gebrek aan alles. Wegen, ziekenhuizen, scholen, etc. Amudat is inmiddels grotendeels opgebouwd en de traditionele Pokot stam begint onderwijs langzaam te omarmen. Waar analfabetisme nu nog 95% is, gaat een groeiend aandeel (25%) van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud naar de basisschool.

Meisjesbesnijdenis maakt deel uit van de Pokot cultuur. Deze culturele traditie verminkt jonge meisjes voor het leven en brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Na de besnijdenis worden meisjes vaak op jonge leeftijd (12-15 jaar) uitgehuwelijkt. In Amudat slaan veel jonge meisjes en vrouwen op de vlucht voor een dreigende besnijdenis, een gearrangeerd huwelijk of hun (vaak veel oudere) man. Deze meisjes zijn meestal ongeschoold en kunnen geen kant op. Ze kunnen niet veilig terug naar hun familie en hebben geen geld of middelen om zelfstandig een bestaan op te bouwen.

Van oudsher zijn jongens in de Pokot stam verantwoordelijk voor het vee, in plaats van naar school te gaan en zichzelf te ontwikkelen. Hoewel de perceptie van ouders ten opzichte van jongensonderwijs positiever is dan meisjesonderwijs, krijgen jongens uit afgelegen dorpen vaak ook geen kans om door te leren. Tenslotte lopen gehandicapte kinderen en Hiv-positieve kinderen groot risico verwaarloosd en gediscrimineerd te worden. Deze schendingen van kinderrechten worden als normaal gezien en zijn volledig geaccepteerd in de Pokot cultuur.

Child Care Africa sloot in 2019 de handen ineen met Hope for the Children om weeskinderen en kwetsbare kinderen in Amudat een betere toekomst te bieden.

Onze impact in Amudat

2020BasisschoolMiddelbare schoolVervolgonderwijsTotaal
Jongens1421136
Meisjes3225259
Totaal4646395
2019BasisschoolMiddelbare schoolVervolgonderwijsTotaal
Jongens148022
Meisjes206026
Totaal3414048


Lees hier in een interview met Oliver Namusabi (manager van Hope for the Children) meer over haar droom.

Leerlingen