Onze bestuurders en vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor het werk van Child Care Africa in Oeganda. In de bestuurders blog laten we elke maand een bestuurder aan het woord, die vertelt over zijn of haar “hoogtepunt”. Wat raakt onze bestuurders? Waarvan gaat hun hart sneller kloppen? Lees de bestuurders blogs en leer het kloppende hart van stichting Child Care Africa beter kennen.
Door Harriët Walhout, vrijwilliger Child Care Africa Foundation
Wat was ik opgelucht toen onze minister president Rutte tijdens de persconferentie van eind mei jl. aankondigde dat de middelbare scholen weer helemaal open mochten! Na een lange tijd van strenge maatregelen eindelijk weer terug naar ‘normaal’ voor onze schoolgaande kinderen van 17, 15, 13 en 10 jaar! Vanaf de eerste lockdown maart 2020 volgden zij, net als alle kinderen in Nederland, geheel of gedeeltelijk online onderwijs vanuit huis. Wat we in eerste instantie ervaarden als een behoorlijke omschakeling, werd gek genoeg na een aantal maanden ook weer enigszins gewoon. Nu het huis overdag weer leeg is, ben ik me meer dan ooit bewust van het belang van school in het leven van een opgroeiende tiener. School is voor kinderen niet alleen de plek waar kennis wordt overgedragen, maar ook een plek om vrienden te maken, een band op te bouwen met de leerkrachten, sociale vaardigheden te ontwikkelen, leren grenzen te verleggen en na te denken over de toekomst. Een kind leert op school zoveel meer dan dat ik hem/haar als ouder kan bijbrengen…
Vorige week vertelde Dorian Cosijnse dat voor heel Oeganda opnieuw een lockdown van kracht is vanwege COVID-19. Nadat het land al ruim een jaar in lockdown was, mochten de scholen in Oeganda in april dit jaar weer beperkt open. Helaas dus voor korte duur; de schooldeuren moeten opnieuw sluiten, wat maakt dat de kinderen terug moeten naar hun (vaak schrijnende) thuissituatie. Waar ik me tijdens de lockdown periode nog bewuster werd van het belang van onderwijs, geldt dit des te meer voor deze kinderen in Oeganda. School betekent in Oeganda veiligheid; wanneer de schooldeuren dicht blijven, bestaat de kans dat kinderen terecht komen in situaties van kinderarbeid, mishandeling, uitbuiting of verkrachting. Wat een teleurstelling dat CCA opnieuw tijdelijk de onderwijsprogramma’s moet stopzetten vanwege COVID. Ook is het voor CCA tijdelijk niet mogelijk om kinderen naar het CORSU-ziekenhuis te brengen voor medische behandeling, als gevolg van het algehele reisverbod. Een schrijnende situatie in een land dat al zoveel moeilijkheden kent! Gelukkig kunnen we wel bij de kinderen langs om hun veiligheid te garanderen.
Als je deze verhalen hoort, kun je je soms machteloos voelen. Is de hulp die ‘wij’ vanuit CCA kunnen bieden slechts de bekende druppel op de gloeiende plaat? Persoonlijk geloof ik dat het al waardevol is als je voor slechts één kwetsbaar kind het verschil kunt maken door hem of haar toegang te geven tot goed onderwijs. Maar ook tot veiligheid en goede begeleiding. Als vrijwilliger zet ik me dan ook graag in om het werk van CCA bekend te maken onder een breder publiek. Met behulp van donaties en sponsoring door particulieren, bedrijven, scholen, kerken, stichtingen en fondsen hoopt CCA een groeiend aantal kinderen toegang te kunnen geven tot onderwijs en gezondheidszorg.
Helpt u ook mee om de toekomst van kwetsbare kinderen veilig te stellen?