Op onze website schrijven wij regelmatig artikelen over Karamoja. Nieuwtjes, verhalen over de samenleving, cultuur, economie en ontwikkeling. Maar wij schreven nog nooit over de prachtige natuur die Karamoja rijk is. Met als absolute highlight; Kidepo nationaal park in Kaabong, in het uiterste noordoosten van Oeganda. Lees meer over dit prachtige wildpark en bekijk de foto’s die Dorian Cosijnse er maakte.
Kidepo werd oorspronkelijk bewoond door Dodoth (clan van de Karamojong stam) herders en de Ik stam, die er aan landbouw deden. In 1958 werd het park door het Britse koloniale bestuur aangewezen als wildreservaat. De lokale bevolking werd verjaagd. Ze moesten elders een nieuw leven opbouwen. De Ik vertrokken naar mount Morungole, waar de stam erin slaagde om grotendeels in afzondering een nieuw bestaan op te bouwen. De Dodoth trokken naar andere delen van Kaabong. In 1962, na de onafhankelijkheid, veranderde de eerste Oegandese president Milton Obote Kidepo in een nationaal park.

Het Kidepo nationaal park ligt in een dal, omgeven door prachtige bergen op de grens met Kenia en Zuid-Soedan. Er leven luipaarden, olifanten, leeuwen, zebra’s, grote kuddes buffels, elanden, gazelles, zwijntjes, struisvogels, jakhalzen en bijzondere vogelsoorten. En zelfs de nationale vogel van Oeganda, de Crested Crane. Het savanne landschap is adembenemend.

Kidepo is met 1,442 km2 het op twee na grootste park van Oeganda (Murchisons en Queen elizabeth zijn groter). Toch zie je er maar erg weinig toeristen. Het is namelijk zo’n 8 uur tijden over zandwegen vol kuilen en hobbels. Maar eenmaal in het park, sta je dus niet in de file om een leeuw te spotten!

Het park wordt beschermd door 120 park rangers, die het stropen van de dieren en vernietiging van de natuur tegen gaan. Zij werken nauw samen met de lokale gemeenschappen en benadrukken de positieve effecten van natuurbehoud. De lokale bevolking kent de regelgeving. Illegale jacht en stroperij komt nog wel voor, maar met name door andere bevolkingsgroepen of via Kenia en Zuid-Soedan. De lokale bevolking begint op andere manieren van het toenemende toerisme rondom het wildpark te profiteren, bijvoorbeeld door werkgelegenheid in de enkele lodges en cultuur toerisme. Het park heeft veel potentie en kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de lokale bevolking, zolang zij hierbij betrokken worden.
