Napak (Oeganda)

Napak district in de Karamoja regio is één van de belangrijkste herkomstdistricten van de kinderhandel in Oeganda en oost-Afrika. Het district is arm en ligt aan de enige verharde weg van Karamoja naar centraal-Oeganda. Arme families in Napak worden (vaak onder valse voorwendselen) overtuigd om hun kinderen voor ongeveer 5 euro te verkopen aan handelaren. Soms kiezen arme kinderen of kinderen uit een onveilige thuissituatie er ook zelf voor om naar de stad te vertrekken. De kinderen zijn meestal tussen de 7 en 17 jaar en staan er eenmaal aangekomen helemaal alleen voor.

De meeste slachtoffers van kinderhandel komen eerst terecht in Kampala. In 2019 veranderde de Kampala Capital City Authority (KCCA) de wetgeving. Onder andere straatverkoop en bedelen werd voor kinderen verboden. Ook het geven van geld, eten of kleding aan straatkinderen is verboden. In Kampala wonen naar schatting 15,000 straatkinderen, waarvan één derde uit Karamoja afkomstig is. De politie gebruikt buitensporig geweld om de dakloze kinderen weg te jagen uit de straten van de hoofdstad. Om die reden worden kinderen uit Karamoja vaak illegaal en in het geheim aan het werk gezet in de zware arbeid of in bordelen. Soms proberen zij in andere grote steden (Jinja, Soroti, Mbale, etc.) te bedelen.

Regelmatig worden de kinderen doorverkocht aan handelaren in Juba (zuid-Soedan) of Nairobi (Kenia). Daar werken zij als bedelaar, huishoudelijk werkster, straatverkoper, in de zware arbeid of in de prostitutie. Tienermeisjes en jonge vrouwen worden ook verhandeld naar de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Jordanië en Saoedi Arabië. De Oegandese overheid kan niet adequaat reageren op de toenemende handel in kinderen uit Karamoja. De situatie van deze kinderen en jongeren is uiterst tragisch. Zij lopen groot risico op uitbuiting en (seksueel) geweld. Daarnaast brengt het leven op straat deze kinderen in aanraking met criminaliteit en middelengebruik.

Kinderhandel kan voorkomen worden, door kinderen, jongeren en kwetsbare families alternatieven te bieden en gemeenschappen voor te lichten over de gevaren. Slachtoffers van kinderhandel en straatkinderen kunnen worden teruggehaald en een nieuwe start maken. Wij bieden deze kwetsbare kinderen en hun families weer hoop, liefde en toekomstkansen.