Zorg voor kinderen met een handicap

Kinderen met een handicap lopen in Afrika extra groot risico. De gezondheidszorg is al slecht en door taboe en stigma worden deze kinderen vaker buitengesloten en verwaarloosd. Ouders en verzorgers in Karamoja zien een handicap vaak als een vloek en weten niet dat sommige handicaps medisch te verhelpen zijn. CCA biedt specialistische medische zorg en draagt bij aan de kansen van kinderen met een handicap in Karamoja.

Operaties en medische zorg

De kinderen gaan met hun ouders / verzorgers en een CCA medewerker naar CoRSU, een ziekenhuis in Entebbe gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met een handicap. In dit ziekenhuis krijgen kinderen met schisis, klompvoetjes, brandletsel en andere aangeboren en niet-aangeboren aandoeningen kans op een beter leven. Waar de handicap niet medisch kan worden verholpen, bespreken wij met ouders en verzorgers andere oplossingen. Zoals protheses of een rolstoel. De kinderen herstellen na afloop in het activiteiten- en opvangcentrum van AWARE in Kaabong.

Logiel

Voorlichting in de gemeenschap

Alleen medische hulp is onvoldoende om de leefomstandigheden van gehandicapte kinderen te verbeteren. Kinderen met een handicap krijgen namelijk pas echt de kans om mee te doen, wanneer vooroordelen en stigma’s verdwijnen. CCA besteedt aandacht aan de omgeving van de kinderen; ouders, verzorgers, docenten en klasgenootjes zijn belangrijk. Tijdens de voorlichting leert de gemeenschap dat kinderen met een handicap mee kunnen doen én van grote waarde zijn, thuis en op school.

Toekomstperspectief

Ieder kind is anders. CCA zorgt voor passende oplossingen om het toekomstperspectief van kinderen met een handicap te verbeteren. Sommige van deze kinderen komen in aanmerking voor ons sponsoring programma. Waar regulier onderwijs geen optie is, kunnen de kinderen deelnemen aan andere activiteiten. Zo vindt Namunu het erg leuk om kralen en kettingen te maken.

In deze video vertelt Davide Naggi, directeur van CoRSU ziekenhuis, over de samenwerking met CCA