Kinderen met een handicap

Kinderen met een handicap lopen in Afrika extra groot risico. De gezondheidszorg is vaak al slecht, maar door taboes en bijgeloof worden deze kinderen ook nog vaker verwaarloosd of mishandeld. Ouders en verzorgers in de gebieden waar wij werken zien een handicap meestal als een vloek en weten niet dat sommige handicaps medisch te verhelpen zijn. Wij nemen kinderen met een fysieke handicap op in ons reguliere kind sponsoring programma en bieden hen daarnaast extra medische zorg en aandacht.

Operaties en medische zorg

De kinderen worden behandeld in CoRSU, een ziekenhuis in Entebbe gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met een handicap. In dit ziekenhuis krijgen kinderen met een hazenlip, klompvoetjes, brandletsel en andere aangeboren en niet-aangeboren aandoeningen kans op een beter leven. Waar de handicap niet medisch kan worden verholpen, bespreken wij met ouders en verzorgers andere oplossingen en hulpmiddelen. Zoals protheses of een rolstoel.

Logiel

Lees het verhaal van Logiel (13). Zij gaat sinds haar amputatie veel gelukkiger door het leven en kan binnenkort voor het eerst naar school.

Lees het verhaal van Samuel (7). Hij werd geopereerd aan zijn schisis.

Voorlichting

Wij realiseren ons dat medische hulp alleen, niet voldoende is om het welzijn van gehandicapte kinderen te verbeteren. Kinderen met een handicap krijgen namelijk pas echt de kans om mee te doen, wanneer vooroordelen en stigma’s verdwijnen. Hierbij is de omgang met ouders, verzorgers, docenten en klasgenootjes belangrijk. Wij besteden aandacht aan de houding van de naaste omgeving van kinderen met een handicap. Zo organiseren wij samen met onze lokale partners, dorpsoudsten, leiders en mensen met een beperking voorlichtingen met als thema “disability is not inability”. Tijdens de voorlichting leert de gemeenschap dat kinderen met een handicap mee kunnen doen én van grote waarde zijn, thuis en op school. Met een beetje extra aandacht van docenten, kunnen deze kinderen meekomen op school en vriendjes en vriendinnetjes maken.

Passende hulp

Ieder kind is anders. Voor sommige kinderen met een handicap is een operatie niet mogelijk. Voor sommigen is deelname aan regulier onderwijs geen optie. CCA zorgt voor passende oplossingen voor ieder kind. Te denken valt aan nuttige dag invulling, zoals trainingen in het maken van sieraden of het bakken van brood. Zo vindt Namunu het erg leuk om kralen kettingen te maken.

(Mee)betalen aan de operatie van een gehandicapt kind? Dat kan. Geef dit even aan in het donatie formulier. De gemiddelde kosten voor een behandeltraject zijn 600,- euro.