Kinderen met een handicap

Kinderen met een handicap lopen in Afrika extra groot risico. De gezondheidszorg is al slecht en door taboes en bijgeloof worden deze kinderen ook nog vaker buitengesloten en verwaarloosd. Ouders en verzorgers in de gebieden waar wij werken zien een handicap meestal als een vloek en weten niet dat sommige handicaps medisch te verhelpen zijn.

Operaties en medische zorg

CCA brengt de kinderen met hun ouders / verzorgers naar CoRSU, een ziekenhuis in Entebbe gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met een handicap. In dit ziekenhuis krijgen kinderen met schisis, klompvoetjes, brandletsel en andere aangeboren en niet-aangeboren aandoeningen kans op een beter leven. Waar de handicap niet medisch kan worden verholpen, bespreken wij met ouders en verzorgers andere oplossingen. Zoals protheses of een rolstoel. De kinderen herstellen na afloop in ons activiteiten- en opvangcentrum in Kaabong.

Logiel

Voorlichting

Wij realiseren ons dat medische hulp alleen, niet voldoende is om het welzijn van gehandicapte kinderen te verbeteren. Kinderen met een handicap krijgen namelijk pas echt de kans om mee te doen, wanneer vooroordelen en stigma’s verdwijnen. CCA besteedt aandacht aan de omgeving van de kinderen; ouders, verzorgers, docenten en klasgenootjes zijn belangrijk. Tijdens de voorlichting leert de gemeenschap dat kinderen met een handicap mee kunnen doen én van grote waarde zijn, thuis en op school. Met een beetje extra aandacht van docenten, kunnen deze kinderen naar school en vriendjes en vriendinnetjes maken.

Passende hulp

Ieder kind is anders. CCA zorgt voor passende oplossingen voor ieder kind. Als kinderen niet in aanmerking komen voor ons sponsoring programma voor regulier onderwijs, kunnen zij deelnemen aan andere projecten. Zoals het maken sieraden of het bakken van brood. Zo vindt Namunu het erg leuk om kralen en kettingen te maken.

In deze video vertelt Davide Naggi, directeur van CoRSU ziekenhuis, over de samenwerking met CCA