Lillian en Jackline

25 april 2020

Amudat district werd jarenlang geteisterd door veeroof en gewelddadige conflicten tussen de Pokot en naburige stammen. Deze conflicten veroorzaakten veel leed. Lillian’s vader werd vermoord door een Karamojong toen hij in 2009 op pad was om vee te roven. Haar moeder hertrouwde met een erg rijke man en werd zijn vijfde vrouw. Lillian’s stiefvader heeft 25 kinderen.

Hij vertelde duidelijk dat hij niet van plan is zijn eigen geld te gebruiken om de kinderen van een andere man op te leiden. Want volgens de Pokot cultuur zal hij immers niet de bruidsschat ontvangen als zij later trouwen. Lillian’s moeder is een intelligente maar analfabete vrouw. Zij droomt van een betere toekomst voor haar drie dochters, die hun vader verloren zijn. Ze heeft altijd geprobeerd om Lillian, Jackline en Milca op school te houden, ondanks de druk van familieleden om de meisjes uit te huwelijken. Op een dag had de moeder van de meisjes helemaal geen geld en was ze niet in staat om schoolgeld te betalen. Ze besloot een van de geiten te verkopen. Toen haar man hier achter kwam viel hij haar aan met een mes. Gelukkig herstelde ze van het incident.

CCA kon gelukkig een bijdrage leveren aan een betere situatie voor de familie. Lillian (12) en haar zusje Jackline (10) werden naar school gebracht. Hun oudere zus Milca (14) loopt nog altijd risico, maar wordt nauwlettend door onze lokale partner in de gaten gehouden.

Lillian met haar handbal team.

Met de schoolgaande meisjes gaat het erg goed. Cheptoo heeft het fijn op school en maakt makkelijk contact. Lillian is erg sportief en mocht in November met haar team deelnemen aan de nationale handbal wedstrijden.


Lees ook: