Interview Oliver Namusabi

Kun je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Oliver Namusabi. Ik ben in 1991 geboren in Amudat (Oeganda) als de derde in een gezin met zes kinderen. Mijn moeder is een verloskundige en mijn vader is boer en zakenman. Ik ben de oprichter en programma manager van Hope for the Children Foundation. Buiten mijn werk hou ik van tijd doorbrengen met mijn zoon, zingen in het kerkkoor, koken en lekker eten.

Waarom ben je Hope for the Children begonnen?

Ik kreeg een ingeving van God. Ik realiseerde mij dat er in Amudat veel uitdagingen zijn. Ontwikkelingsorganisaties doen goed werk; ze leren de gemeenschap over HIV/AIDS en helpen om groenten te verbouwen. Maar in hun werk is er geen specifieke aandacht voor kinderen.

Oliver Namusabi

Toen ik jong was kreeg ik van Amerikaanse missionarissen hulp om te studeren en uiteindelijk mijn universiteit af te ronden. Eenmaal afgestudeerd wilde ik andere kinderen dezelfde kansen geven. Samen met mijn moeder en andere moeders in de gemeenschap kwam ik bijeen om kinderen in een uitzichtloze situatie hoop te bieden. Ik hou van kinderen en ik ben zelf moeder. Doordat ik in Amudat ben opgegroeid ken ik de problemen in onze gemeenschap en ben ik gemotiveerd om een verschil maken.

Hoe denk je over de samenwerking met CCA?

CCA heeft onze missie en visie ondersteund en versterkt. Voor de samenwerking met CCA waren wij een groep mensen met de droom om kinderen in Amudat te helpen om naar school te gaan. Maar wij hadden geen geld om deze droom te verwezenlijken. Toen we aan dit programma begonnen hadden wij ook nog geen ervaring. CCA heeft een groot verschil gemaakt.

Ik ben erg blij om met CCA te werken, omdat de directeur ons als mentor heeft geholpen om te komen waar we nu zijn. We zijn als zussen, en dat maakt CCA onze zusterorganisatie. 

Wij zijn blij met de steun van CCA. De meeste donoren brengen alleen geld maar investeren niet in de organisatie. Het is door de begeleiding van CCA en de uitdagingen op ons pad dat we veel hebben geleerd en altijd weer zoeken naar oplossingen. Ik ben erg trots op Hope for the Children en ons team, voor hoe ver we gekomen zijn.

Wat is jouw droom?

Ons programma richt zich op de problemen waar kinderen zowel in als buiten Amudat mee te maken krijgen. In de toekomst hoop ik dat Hope for the Children uitgroeit tot een hulpcentrum voor vrouwen en kinderen uit Karamoja en noord-Oeganda. Ik wil ook straatkinderen in Mbale, Kampala en Iganga helpen. De meeste van die kinderen komen uit onze Karamoja regio. In onze cultuur houden ouders nog altijd vast aan traditionele gebruiken die vaak schadelijk zijn voor kinderen en hen niet de kans geven om naar school te gaan. Meisjes worden jong uitgehuwelijkt en jongens dragen zorg voor het vee. Maar stapje voor stapje creëren wij impact! We hebben nu een verhaal te vertellen. En de samenwerking met CCA heeft deuren geopend naar nieuwe samenwerkingen en meer steun voor kinderen. 

Ik kijk uit naar de dag dat onze kinderen hun diploma’s in ontvangst nemen. Ik hoop dat alle gesponsorde kinderen hun school afmaken, een beter leven opbouwen en in de toekomst een positieve invloed zijn in de gemeenschap. Ik hoop dat meer dromen werkelijkheid kunnen worden door de steun van CCA.

Wat vind je zo leuk aan jouw werk?

Ik hou van kinderen. Als zij blij zijn, ben ik dat ook. Als we allemaal samen zijn, zijn we allemaal gelukkig!