Interview Oliver Namusabi

Kun je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Oliver Namusabi. Ik ben in 1991 geboren in Amudat (Oeganda), als de derde in een gezin met zes kinderen. Mijn moeder is verloskundige en mijn vader was boer en zakenman. Ik ben de oprichter en manager van Hope for the Children Foundation in Amudat.

Oliver, tijdens huisbezoeken bij kwetsbare kinderen

Waarom ben je Hope for the Children begonnen?

Mijn district Amudat kent veel problemen. Er zijn enkele ontwikkelingsorganisaties actief die goed werk doen. Ze leren de gemeenschap over HIV/AIDS en helpen mensen om bijvoorbeeld groente te verbouwen. Ook wordt er veel gedaan voor scholen in Amudat. Maar er is weinig aandacht voor de aller kwetsbaarste kinderen. Ik kreeg een ingeving van God om juist die kinderen te ondersteunen. Zoals weeskinderen, kinderen met een handicap en tienermeisjes.

Toen ik jong was kreeg ik zelf van Amerikaanse missionarissen hulp om te studeren en uiteindelijk mijn universiteit af te ronden. Eenmaal afgestudeerd wilde ik andere kinderen dezelfde kansen geven. Ik ben gek op kinderen en ik ben zelf moeder. Samen met mijn moeder en andere moeders in de gemeenschap kwam ik bijeen om kinderen in een uitzichtloze situatie hoop te bieden. Daar is Hope for the Children uit ontstaan.

Hoe is de samenwerking met CCA?

CCA heeft onze missie en visie ondersteund en versterkt. Voor de samenwerking met CCA waren wij een groep vrouwen met een droom om kwetsbare kinderen te ondersteunen. Elke maand legden wij een klein bedrag in, wat we gebruikten om lesmaterialen te kopen voor kwetsbare kinderen. Maar we konden maar weinig kinderen helpen en we wisten nog niet veel over het runnen van een organisatie. Ik ben middelbare school docent van beroep, heel wat anders dus!

Ik vind het fijn om met CCA te werken, omdat de directeur ons als mentor heeft geholpen om te komen waar we nu zijn. We zijn als zussen, en dat maakt CCA ook een zuster van HFC. We hebben veel van elkaar geleerd en samen zoeken we altijd naar goede oplossingen voor de situaties van kwetsbare kinderen. Ik ben erg trots op Hope for the Children en ons team, voor hoe ver we gekomen zijn.

Wat is jouw droom voor Hope for the Children?

Ons programma richt zich op problemen waar ook kinderen buiten Amudat mee te maken hebben. In de toekomst hoop ik dat Hope for the Children uitgroeit tot een hulpcentrum voor vrouwen en kinderen uit heel Karamoja. Ik wil mij ook inzetten voor straatkinderen in Mbale, Kampala en Iganga. Veel van deze kinderen komen uit Karamoja.

Daarnaast wil ik met HFC blijven strijden voor de rechten van kinderen. In onze cultuur houden ouders nog altijd vast aan traditionele gebruiken. Meisjes worden jong uitgehuwelijkt en jongens zorgen voor het vee. HFC pleit voor onderwijs voor alle kinderen in Karamoja. Stapje voor stapje creëren wij impact! We hebben nu een verhaal te vertellen. En de samenwerking met CCA heeft deuren geopend naar nieuwe samenwerkingen en meer steun voor kinderen. 

Wat vind je zo leuk aan jouw werk?

Ik hou van kinderen. Als zij blij zijn, ben ik dat ook. Het werk is soms ook best zwaar. Maar als we allemaal samen zijn, zijn we allemaal gelukkig! Ik kijk uit naar de dag dat deze kinderen hun diploma’s in ontvangst nemen. Ik hoop dat ze allemaal hun school afmaken, een beter leven opbouwen en in de toekomst een positieve invloed zijn in de gemeenschap. Ik vind het geweldig om hun dromen te helpen verwezenlijken.