Scholen opnieuw gesloten

6 juni 2021

Om de verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen, stelde de Oegandese overheid op 18 maart 2020 strenge maatregelen in. Scholen, markten, kerken en moskeeën moesten sluiten en er werd een reisverbod en een avondklok ingesteld. De sluiting van de scholen had grote directe en indirecte gevolgen. Zo nam het aantal tienerzwangerschappen, kind huwelijken en besnijdenissen toe. Maar ook huiselijk geweld, kinderarbeid en armoede stegen. Toen er in maart 2021 eindelijk versoepelingen kwamen en een deel van de kinderen naar school mocht, was iedereen enorm opgelucht. School betekent in Oeganda ook veiligheid.

Helaas is de COVID-19 situatie in Oeganda de afgelopen weken erg verslechterd. Op 4 juni registreerde de Oegandese overheid 1259 nieuwe corona gevallen. Gemiddeld wordt 8% van de patiënten opgenomen in het ziekenhuis. De tweede golf van corona houdt het land in zijn greep. Om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen zijn opnieuw strenge maatregelen ingesteld. Zo is reizen over districtsgrenzen streng verboden en zijn de scholen weer voor zeker 42 dagen gesloten. Docenten mogen pas weer lesgeven als ze gevaccineerd zijn. Op dit moment is echter minder dan 2% van de Oegandese bevolking gevaccineerd.

CCA werkt hard om alle 188 leerlingen te beschermen tegen uitbuiting en geweld. We bezoeken de leerlingen regelmatig. Enkele leerlingen die thuis niet veilig zijn verblijven bij pleeggezinnen of in onze opvang voorzieningen. Onze veldwerkers leggen ook bezoekjes af aan 35 kinderen met een handicap. Een deel van deze kinderen kan hopelijk over 6 weken weer naar het ziekenhuis afreizen, als het reisverbod voorbij is.

Lees ook: