Kaabong Life Bakery

1 maart 2022

Karamoja is een arm, zeer droog en afgelegen gebied. Het gaat slecht met de grootste economische activiteiten, veehouderij en kleinschalige landbouw. 61% van Karamoja’s inwoners leeft in extreme armoede. Daarnaast zijn gezinnen groot, gemiddeld krijgen vrouwen 8 kinderen. Dit zorgt ervoor dat er vaak geen geld is voor basisbehoeften, school en gezondheidszorg. 

Life Bakeries Project

Het Kaabong Life Bakeries Project is een samenwerking tussen CCA en haar lokale partner Karamoja Peace and Development Agency (KAPDA). CCA ondersteunt 3 kwetsbare vrouwen met een 6-weekse bakkers- en ondernemerschapstraining van onze partner Bake it Smart and Simple (BISS) / Bake for Life. Na afloop van de training werken de deelnemers in hun eigen Kaabong Life Bakery en zullen zij binnen 2 jaar 50% van de materiaalkosten terugbetalen aan CCA. Door het bakkerijproject verdienen de deelnemers een inkomen voor henzelf en hun familie en dragen zij bij aan de voedselzekerheid, kwaliteit en diversiteit in hun gemeenschap. Daarnaast kunnen de deelnemers hun kennis delen en daarmee anderen vooruit helpen.

Deelnemers

Begin februari selecteerde CCA uit de aanmeldingen voor het Kaabong Life Bakery Project 3 deelnemers. Graag stel ik ze voor! 

Norah 

Norah is 25 jaar oud. Op haar 15e raakte ze zwanger. Norah’s partner was gewelddadig en verliet haar toen haar baby 3 maanden oud was. Norah woont samen met haar moeder, haar vader is overleden. Om haar familie te onderhouden en schoolgeld te betalen verkoopt Norah groenten op de markt. 

Norah heeft moeite met lezen en schrijven. Met ondersteuning van de trainers van BISS gaat het nu erg goed. Norah is een sprankelend, enthousiast en leergierig persoon. Wanneer er gewerkt moet worden is Norah er als eerste bij.

Sarah

Sarah is 23 jaar oud en woont bij haar familie. Ze maakt en verkoopt al met veel succes gefrituurde cakejes. Sarah wil meer leren over bakken om haar familie te kunnen ondersteunen met basisbehoeften en schoolgeld. Daarnaast wil ze een stuk land kopen voor haar familie om groenten op te verbouwen. 

Sarah heeft veel zelfvertrouwen, doet actief mee met de training en laat leiderschapskwaliteiten zien. Ook is ze goed in het verkopen van de bakkerijproducten.

Ruth

Ruth is 26 en alleenstaande moeder van een zoon van 8 jaar oud. Om te kunnen voorzien in de basisbehoeften van haar familie verkoopt Ruth groenten op de markt. Ruth hoopt door het Kaabong Life Bakery Project een beter leven te creëren voor haar familie, bijvoorbeeld door het schoolgeld voor haar zoon en andere kinderen in haar familie te betalen. Daarnaast wil Ruth haar kennis graag delen met anderen om hun ook verder te kunnen helpen. 

Ruth was tijdens het begin van de training erg timide, maar nu stapt ze makkelijk op grote groepen mensen af om haar bakkerijproducten vol enthousiasme te verkopen. Ook is ze erg goed in het boekhoudingsaspect van het runnen van een bakkerij.

Start van de training

Op 14 februari startten Norah, Sarah en Ruth hun training bij BISS. Vol trots namen zij hun uniform en de materialen van de bakkerij in ontvangst. De deelnemers aan het Kaabong Life Bakery Project krijgen steeds meer zelfvertrouwen en doen enthousiast mee aan de training. Dit is zeker mede door de geweldige trainers van BISS die de deelnemers stimuleren en inspireren en aandacht hebben voor de individuele behoeften elke deelnemer. 

Overdag krijgen de Norah, Sarah and Ruth theoretische en praktische les over bakken en ondernemerschap. Aan het einde van de dag gaan ze de straat op om hun producten te verkopen. Er is nu al veel vraag naar de bakkerijproducten. De dames verkopen elke dag alles wat ze gebakken hebben en ontvangen al aanvragen van lokale scholen en het ziekenhuis om daar catering te verzorgen. 

De afgelopen twee weken leerden Norah, Sarah en Ruth producten te maken met een frituurpan. Denk hierbij aan mandazi, chapati en samosa. Vanaf 28 februari starten zij met het maken van producten in de oven, zoals brood, cakes en koekjes. Zo is er binnenkort voor het eerst vers en lokaal geproduceerd brood verkrijgbaar in Kaabong!

Uitbreiding bakkerij project

Met het succes van de eerste Life Bakery wil CCA het Life Bakeries Project graag over heel Karamoja uitbreiden in samenwerking met KAPDA, andere lokale partners en BISS. Zo kunnen we nog meer mensen helpen aan een duurzaam inkomen voor henzelf en hun familie en dragen we bij aan werkgelegenheid en een betere voedselvoorziening in Karamoja. 

Neem voor vragen over het Life Bakeries Project contact op met Adinde Huizenga via trainee@cca-f.nl. Ben je enthousiast geworden over het Life Bakeries Project en wil je het project financieel ondersteunen? Doneer op NL55 RABO 0349 8451 82 onder vermelding van Bakkerij Project. 

Lees ook: