Kwetsbare meisjes en vrouwen verdienen geld met prachtige sieraden

19 maart 2021

Met project “Samen Sterk” leert CCA jonge meisjes en vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe vaardigheden, waarmee zij op een waardige manier de kost kunnen verdienen en op eigen kracht vooruit kunnen komen. In februari namen 35 kwetsbare meisjes en vrouwen deel aan een training in het maken van kralen en sieraden van oud papier.

De deelnemers

In Karamoja ontmoeten wij regelmatig vrouwen en moeders die verlangen naar een beter leven voor hunzelf en voor hun kinderen. Zij hebben geen opleiding, kunnen vaak niet lezen en schrijven en hebben weinig mogelijkheden om hun economische status te verbeteren. Het is voor deze vrouwen moeilijk om voldoende inkomen te genereren om de verzorging én het onderwijs van hun kinderen te betalen. Vooral als zij er alleen voor staan of weinig hulp krijgen van hun man. Het sprokkelen van brandhout, het maken van houtskool of het verzamelen van Aloë Vera brengen namelijk niet voldoende geld op. Voor vrouwen met een fysieke of verstandelijke beperking is het extra moeilijk een goed bestaan op te bouwen…

Samen met onze lokale partner AWARE vangen wij meisjes op die thuis risico lopen om uitgehuwelijkt te worden. Zij gaan naar school en verblijven tijdens de vakanties in ons opvanghuis. Deze meisjes leven als één grote familie samen met de gehandicapte kinderen die tijdelijk worden opgevangen. Bijvoorbeeld om aan te sterken voor een operatie of juist om bij te komen na afloop. Iedereen helpt elkaar en zorgt voor elkaar. Het opvanghuis is een veilige en fijne plek.

De training

In 3 dagen tijd leerde Grace, een geweldige trainer uit Kampala, de groep van 35 deelnemers alle aspecten van het werk. Van het rollen van de kralen tot het lakken en rijgen. Iedereen deed mee, jong en oud, gehandicapt of niet. Zie hier een video van de training:

Theresa (45) vertelt: “Ik ben nooit naar school geweest. Dat vind ik erg jammer… Ik zit in een rolstoel en kan daardoor moeilijk aan werk komen. Maar met deze training krijg ik de kans om iets nieuws te leren. Ik vind het maken van de kralen leuk! Het is een fijne bezigheid en ik wil hier graag mee verder. Ik hoop dat ik er genoeg mee kan verdienen om mijn kapotte golfplaten dak te vernieuwen.”

Logiel

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de TakaTuka Foundation.

Lees ook: