Malaria netten voor CCA leerlingen

6 februari 2021

Malaria is nog altijd een van de grootste gezondheidsproblemen in Oeganda. 30%-50% van alle ziekenhuisbezoeken leiden tot de diagnose malaria. 20% van alle overlijdens in ziekenhuizen worden veroorzaakt door malaria. Bij kinderen onder de vijf jaar is dit percentage zelfs 27%.
In werkelijkheid is het probleem echter nog veel groter, omdat veel mensen met malariaklachten het ziekenhuis niet bezoeken en thuis komen te overlijden.

De prevalentie van malaria is hoger in het noorden van Oeganda. Dit valt waarschijnlijk toe te schrijven aan de aanwezigheid van waterpoeltjes, vee en natuurlijke vegetatie.

De kennis van de lokale bevolking in Karamoja over de preventie van malaria is zeer beperkt. Vaak worden lokale middeltjes gebruikt om de ziekte te genezen, wat lang niet altijd werkt. Medicijnen en muskietennetten zijn relatief duur, vooral voor gezinnen die nauwelijks voldoende verdienen voor een goede maaltijd. Pas als het erg slecht gaat met de patiënt, wordt nagedacht over een bezoek aan het ziekenhuis. Te vaak is het dan al te laat.

Malaria is veelvoorkomend onder de CCA sponsor leerlingen én onze medewerkers en lokale partners. De ziekte zorgt voor hoge koorts, rillingen,overmatig zweten,hoofdpijn, spierpijn en verlies van eetlust. De symptomen zorgen ervoor dat de patiënt snel verzwakt

Wij zijn erg blij dat wij voor al onze leerlingen een malarianet konden aanschaffen voor €2,- per kind. Zo slapen zij in elk geval beschermd en is het risico op malaria verlaagd.

Lees ook: