Studiebeurs programma

2 mei 2023

Deze eerste periode als coördinatoren van het studiebeurs programma stond voor ons vooral in het teken van kennismaken met de lokale partners van Child Care Africa. In Amudat ontmoetten we Olive van de organisatie Hope for the Children (HFC) en in Kaabong startten we onze samenwerking met John en Paul van de Karamoja Peace and Development Agency (KAPDA) . 

Beide organisaties zijn gelegen in het Karamoja gebied en zorgen samen voor meer dan 250 kinderen. We voerden gesprekken om elkaar te leren kennen, we hoorden welke uitdagingen er zijn binnen het sponsorprogramma en werken er samen met de organisaties hard aan om deze uitdagingen het hoofd te bieden. We streven hierbij naar inclusief onderwijs waarbij kinderen niet alleen naar school gaan en de schoolbenodigdheden ontvangen maar waar er ook aandacht is voor hun lichamelijk welzijn en hun psychosociale ontwikkeling.  Waar nodig begeleiden we onze partners hierin. Het grootste deel van de kinderen is wees, heeft nog maar een ouder of komt vanuit een onstabiele thuissituatie. Hoe mooi is het dan dat er iemand is die kan luisteren naar de problemen die ze ervaren en die ze daarin kan ondersteunen. Juist deze aanpak maakt CCA zo uniek in Karamoja, Oeganda. 

In Amudat is een bakkerij opgezet in samenwerking met BISS bakeries. We selecteerden hiervoor 3 kwetsbare vrouwen met elk hun eigen achtergrondverhaal. Deze vrouwen krijgen van BISS een 7 weken durende training om vervolgens zelf de bakkerij te gaan runnen. Ze leren een vak en kunnen daarbij inkomen generen om zo hun gezin te voorzien in de dagelijkse benodigdheden. We hebben een mooie combinatie van vrouwen gevonden. De één is goed in de verkoop, de ander is weer sterk in lezen, schrijven en rekenen. En alledrie hebben ze een passie voor bakken. Samen vormen ze een mooi team om de bakkerij goed te kunnen draaien. Het is erg bemoedigend om te zien hoe enthousiast de vrouwen zijn om nieuwe dingen te leren voor wat betreft het bakken maar ook om kennis te ontvangen hoe de business goed draaiende te houden. Een ervaring voor het leven!

Lees ook: