Veldwerk gaat altijd door

17 juni 2021

Om de verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen zijn opnieuw strenge maatregelen ingesteld. Zo is reizen over districtsgrenzen streng verboden en zijn de scholen zeker tot eind juli gesloten. Het grootste deel van de kinderen gaat tijdens vakanties naar huis en verblijft bij ouders of grootouders. Enkele leerlingen die thuis niet veilig zijn verblijven bij pleeggezinnen of in onze opvang voorzieningen. Onze lokale medewerkers zijn iedere dag in het veld om de leerlingen thuis te bezoeken.

Het uitvoeren van de huisbezoeken is niet gemakkelijk. Onze medewerkers zitten urenlang op de scooter om zelfs de meest afgelegen dorpjes te bezoeken. En dan maar hopen dat de kinderen thuis zijn… De meeste ouders en verzorgers hebben geen telefoon, dus van te voren een afspraak maken gaat niet.

Maar, als ze de kinderen eenmaal gevonden hebben worden ze hartelijk ontvangen. Visite in Oeganda is een cadeautje. En alle kinderen uit de buurt zijn natuurlijk razend nieuwsgierig! We nemen voor alle ouders en verzorgers zeep, suiker en zout mee.

Tijdens de veldbezoekjes praten onze medewerkers met de kinderen en hun ouders en verzorgers over de gang van zaken thuis en eventuele zorgen en problemen. Daarnaast maken zij van de gelegenheid gebruik om met omwonenden te praten over het belang van onderwijs. Want een kind op school, heeft de toekomst.

Lees ook: