Verhaal van Esther

16 juli 2021

Esther (13) liep als baby ernstige brandwonden op toen ze door een ongeluk in het vuur belandde. Ze verbrandde haar rechterarm en beide handen. Helaas had haar familie geen geld om met Esther naar het ziekenhuis te gaan. Nu, 13 jaar later, wordt Esther gesponsord door CCA. We helpen haar ook met behandelingen in CoRSU, een ziekenhuis gespecialiseerd in de zorg voor kinderen met een handicap.

Onderwijs

Esther komt uit een traditionele Pokot familie. Het leven draait om het vee en alle kinderen helpen thuis mee. Alleen Esther’s broer kreeg van haar vader de kans om naar school te gaan. Esther’s moeder had medelijden met haar gehandicapte dochter. Met de opbrengsten van de verkoop van Aloë Vera probeerde ze haar dochter te ondersteunen om naar school te gaan. Esther heeft de kans om naar school te gaan altijd met beide handen aangegrepen. Vooral toen we haar in 2019 opnamen in ons sponsor programma en naar een betere school in Amudat town brachten. Esther zit inmiddels in de een na laatste klas van de basisschool. Ze doet het goed en heeft veel vriendinnen op school.

Specialistische zorg

In 2019 reisde CCA voor het eerst samen met Esther en haar moeder naar CoRSU ziekenhuis in Entebbe. Ze stonden verstelt van alle nieuwe dingen die ze onderweg zagen: gebouwen met meerdere verdiepingen, fabrieken, rivier de Nijl en het Victoria meer. Bij aankomst in CoRSU werd Esther bekeken door de plastisch chirurg. Goed nieuws! Ze kon een week later al geopereerd worden! Met huid van haar bovenbeen en enkele pinnen werd haar rechterarm rechtgezet en hersteld. Een behoorlijke ingreep, waarvan het meisje ruim een maand in CoRSU moest herstellen. Na de operatie keerde Esther nog enkele keren met haar moeder en ons team terug naar CoRSU voor review.

Het herstel is goed verlopen. Esther kreeg oefeningen en een flinke pot vaseline mee, om de gewrichten soepel te houden. Inmiddels, 1.5 jaar na de eerste operatie, zien we een wereld van verschil. Esther’s arm functioneert goed. Ze vertelt: “Ik ben heel blij. Nu kan ik thuis mijn moeder meehelpen, met het wassen van kleding, vuile borden en andere klusjes.” Zodra de corona maatregelen versoepeld worden, zal CCA nogmaals met Esther naar CoRSU reizen. Ze wil namelijk graag met de arts bespreken wat gedaan kan worden aan haar linkerhand, waarvan de vingers door het ongeluk krom gegroeid zijn.

De houding van Esther’s vader is enorm veranderd. Toen we hem leerden kennen, was hij negatief. Hij wilde niets weten van meisjesonderwijs. Maar inmiddels stuurt hij Esther blij naar school, met een kilo suiker en as yoghurt. Deze yoghurt wordt door Pokot vrouwen zelf gefermenteerd met de as van de “cromwo” boom. Het is een belangrijke voedingsbron voor de Pokot. Esther’s vader moedigt haar aan om goede cijfers te halen.

Lees ook: