Medeoprichter Dorian Cosijnse

Dorian Cosijnse richtte samen met Wim van Welzen in 2019 de stichting Child Care Africa op. Helaas is ze in 2022 door een auto-ongeluk in Oeganda veel te jong overleden. Ze was directeur en boegbeeld van onze organisatie. Medeoprichter Wim van Welzen, bestuursleden, partners en sponsorkinderen van CCA vertellen over Dorian en wat zij voor de stichting en voor hen heeft betekend.

Tekening naar aanleiding van overlijden Dorian

De oprichting van CCA

“Ik liep Dorian in Amudat tegen het lijf. Zij was destijds trainee voor ZOA. Ik wilde ons OVC programma van de grond tillen en wist dat het met iemand als Dorian aan boord haast niet mis kon gaan. We zagen allebei al snel dat er veel meer kinderen geholpen moesten worden en dat we ons OVC programma een ANBI status moesten geven om ook anderen (ondernemers en particulieren) gelegenheid te geven om financieel te kunnen steunen. Toen hebben Dorian en ik besloten om de stichting Child Care Africa op te richten met Dorian als eerste directeur. Ze is al die tijd in dienst van onze organisatie gebleven, maar werkte volledig voor CCA.” aldus Wim van Welzen.

Wat heeft Dorian voor de stichting betekend?

Dorian was het boegbeeld van CCA, in de eerste plaats naar Afrika (naar onze kinderen en lokale partners) en in tweede plaats naar onze contacten in Nederland (collega’s, sponsoren en anderen). Dorian gunde zichzelf de eerste jaren praktisch geen vakantie en werkte minstens 60 uur per week. Ze kon niet weglopen als iemand om hulp vroeg.

Dorian Cosijnse

Ze zei vaak dat het haar verbaasde dat zo weinig mensen zich echt bekommeren om de armoe en ellende die er in Karamoja is. Terwijl het zo eenvoudig is om kansloze kinderen echt toekomstperspectief te geven. Als ze in Nederland was, stond ze altijd in verbinding met mensen in Oeganda. De CCA stichting was haar levenswerk. Uit de vele reacties na haar overlijden blijkt te meer hoe ze in het hart zat van onze partners en sponsorkinderen in Oeganda.

Dorian in Oeganda

Wim van Welzen, voorzitter CCA

“Ik kijk met het meeste plezier terug op de perioden dat Dorian in Nederland was en we gelegenheid hadden om over onze stichting te spreken. Ik maakte graag ruimte in mijn agenda voor haar, en we hadden geen moeite om 3 uur non-stop aan de praat te zijn. Over van alles en nog wat: Afrika, onze kinderen, de kinderen met een handicap die wij met succesvolle operaties hielpen, de sterfgevallen, monitoring en “selectie” van sponsorkinderen, culturele kwesties, de situatie ter plaatse, teleurstellingen in mensen waar we vertrouwen in hadden, de vrouwonvriendelijke toestanden (besnijdenis, uithuwelijking, uitbuiting, etc.) en meer.”

Willy Rietveld, bestuurslid CCA

“Mijn eerste ontmoeting met Dorian was op 17 augustus 2020. Dorian kon zeer bevlogen vertellen over CCA, de kinderen die geholpen worden door CCA, over Oeganda maar ook over de kinderen die nog hulp nodig hadden. Hoe kan je daar nu nee tegen zeggen. Wat een passie. Voor mij dus heel duidelijk een ja en daardoor was op dinsdag 22 september 2020 mijn eerste bestuursvergadering een feit. Sinds die tijd hebben we heerlijk kunnen samenwerken en kunnen bouwen aan CCA. Ik mis je enorm Dorian maar ik weet dat je van boven meekijkt met een kleine glimlach op je mond zoals alleen jij dat kon wanneer we weer een kind aan ons CCA programma toevoegen.”

Dorian met sponsorkinderen

Edwin van Os, penningmeester CCA

“Ik herinner me Dorian als een ontzettend bevlogen, enthousiaste en hardwerkende jonge vrouw. En dan vooral zodat zij anderen kon helpen, het ging om die ander, en dan vooral die ander in Afrika/Oeganda, en niet om haar.”

CoRSu Rehabilitation Hospital

Dorian set the pace for a fantastic collaboration between our organizations, and we all respected and admired her passion, dedication and hard work. we remain determined to continue the work started with Dorian regarding the referral and treatment of children with disabilities from Karamoja

Kapda

“Dorian  has been our pillar here in Uganda specially Karamoja region in supporting the most Vulnerable children. May her soul Rest in Peace ,a woman with such a big heart has a place in paradise already.”

Hope for the children

“Her big heart had made room for hope among orphans and the poor. We will miss you DORIAN!”