Aankomende verkiezingen in Oeganda

8 januari 2021

14 januari 2021 gaat de Oegandese bevolking naar de stembussen. Zij mogen hun stem uitbrengen voor Local Council III (lokaal niveau), Local Council V (district niveau), Parlementslid en de President. De bevolking kiest dan een president voor de ambtsperiode 2021-2026. De verkiezingen zorgen al sinds 2017 voor onrust in het land.

President Museveni
Yoweri Kaguta Museveni (76), is al ruim 35 jaar president in Oeganda. Hij is daarmee een van de langst heersende leiders in Afrika. Museveni was betrokken bij de rebellen strijd tegen de voormalig leiders van Oeganda, Idi Amin (1971-1979) en Milton Obote (1980-1985) en is sinds 1986 officieel president. Hij bracht zijn eerste jaren als president vrede en stabiliteit in Oeganda. In 2017 gaf Museveni opdracht om de wet te wijzigen en de leeftijdslimiet voor het presidentschap te schrappen. De aangenomen wetswijziging stelde Museveni in staat om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de verkiezingen in 2021. 

Oppositie
De afgelopen jaren is er steeds meer onvrede ontstaan in Oeganda. De bevolking, met name jongeren in stedelijke gebieden, eisen meer inspraak, beter onderwijs en meer economische groei en kansen. Met 80% van de bevolking jonger dan 25 jaar, is Oeganda het “jongste” land ter wereld. Met zijn populaire muziek en ghetto verleden heeft parlementslid Robert Kyagulanyi Ssentamu (38) (beter bekend als; Bobi Wine), de aandacht van veel van die jongeren weten te trekken. Hij biedt hoop en strijd voor verbetering van mensenrechten en democratie. 
De volgende 10 kandidaten nemen het in de aankomende verkiezingen op tegen de huidige president:  -Bobi Wine, National Unity Platform
-John Katumba, Independent
-Willy Mayambala, Independent
-Fred Mwesigye, Independent
-Henry Tumukunde, Independent
-Joseph Kabuleta, Independent
-Nancy Kalembe, Independent
-Patrick Oboi Amuriat, Forum for Democratic Change
-Mugisha Muntu, Alliance for National Transformation
-Norbert Mao, Democratic Party

Verkiezingsonrust
Tot nu toe verlopen de verkiezingen erg onrustig. Bobi Wine werd in de aanloop naar de verkiezingen zelfs meerdere keren gearresteerd. Zijn muziek is officieel verboden in Oeganda. Bij de verkiezingscampagnes, protesten en onrust werd ingegrepen door de nationale overheid met traangas, geweld en detentie. In totaal zijn tientallen, misschien zelfs meer dan honderd, burgers omgekomen in alle onrust. De verkiezingen van volgende week houden iedereen in Oeganda bezig. Zowel de verkiezingen voor lokale posities als de verkiezingen voor de president. 
Child Care Africa foundation hoopt dat de verkiezingen niet zullen leiden tot nog meer doden en gewonden en bidt voor vrede en relatieve rust. CCA is een apolitieke organisatie en bewaart afstand van politici en protesten in Oeganda.

Lees ook: