Interview met Robert de Heer, bedrijfssponsor van CCA

7 september 2020

Robert de Heer is directeur van HabiTask, een bedrijf dat opleidingen verzorgt in vastgoed en wonen. Een jaar geleden bracht hij een bezoek aan Oeganda, waar HabiTask het programma van Child Care Africa sponsort. Hij denkt er nog wekelijks aan terug.

Hoe raakte HabiTask betrokken bij het programma van Child Care Africa?

“De holding waar ons bedrijf deel van uitmaakt draagt al langer bij aan ontwikkelingswerk. Onze directeur gaat regelmatig op projectbezoek in Afrika. Ik ben eerder al eens mee geweest naar een project in Malawi. Toen dat project was afgerond, gingen wij ons oriënteren op hulp aan kinderen in Oeganda. Wij werden enthousiast over de Karamoja regio. Dit is écht een vergeten gebied, zelfs vergeten door haar eigen overheid. Hier wilden wij samen met Child Care Africa graag iets betekenen.”

Hoe zag jullie bezoek aan Oeganda eruit?

“We begonnen met een groepje van 5 medewerkers aan de reisvoorbereidingen. Dit was best lastig, omdat we ons moeilijk een voorstelling konden maken van waar we naar toe gingen. Onze planning was best vol. Eerst twee dagen op safari, daarna vier dagen op bezoek bij de programma’s in Karamoja. Maar al het planmatige zette zich eenmaal in Afrika al snel om naar leven in het hier en nu.”

“We werden hartelijk ontvangen door het lokale team. Zij waren blij en trots omdat wij, speciaal voor hun, de moeite hadden genomen om af te reizen naar Oeganda. Dit vonden ze geweldig! En wij natuurlijk ook. Ons bezoek aan Oeganda maakte veel meer los dan ik van te voren had verwacht.”

Heb je iets kunnen bijdragen?

“Naast wat wij als bedrijf bijdragen, heb ik persoonlijk ook een kleine bijdrage kunnen leveren. We hebben met het lokale team gesproken over organisatie ontwikkeling en een Excel training gegeven aan de medewerkers. De gesprekken verliepen fijn en gelijkwaardig. Het was echt een wisselwerking tussen hun ideeën en onze inbreng. Daardoor voelde ik dat wij met onze hulp écht aanhaken op wat zij willen bereiken in Oeganda. Maar voor mij persoonlijk weet ik één ding zeker; zij hebben mij meer gebracht dan ik hen. Ik denk er nog wekelijks aan terug en heb er veel van geleerd.”

Wat heeft de reis jou privé dan opgeleverd?

“Er hangt bij ons thuis een Afrikaanse ketting aan de muur, gemaakt door de moeder van Lillian en Jackline, twee gesponsorde meisjes. De meisjes gingen niet naar school en liepen risico op een kind huwelijk. Door onze steun kunnen deze meisjes wel naar school en werken aan een betere toekomst. Dat soort verhalen raakt mij enorm. Ik praat er vaak over met mijn vrouw Corine en onze kinderen. Tijdens de reis stuurde ik mijn zoontje van 5 elke avond een verhaaltje. Over het leven in Afrika, de dieren en de kinderen. Hij is erg nieuwsgierig en praat er vaak over. Als gezin zijn wij op allerlei manieren bezig met zingeving. Zo doen wij pleegzorg en zouden wij graag op wereldreis willen en in onder andere Oeganda een steentje bijdragen.”

Wat betekent de hulp van jullie bedrijf in Oeganda?

“Betekenis ontstaat in de ogen van de ander. In Oeganda spraken wij een meisje van 16 jaar. Zij was al op jonge leeftijd haar vader verloren. Haar moeder overleed 3 dagen voor ons bezoek. Zij stond er en vertelde haar verhaal. We waren sterk onder de indruk van haar veerkracht. Ondanks alles bouwt ze aan haar toekomst. De programma’s van CCA bieden de kinderen en jongeren houvast en hoop.”

Leeft het programma binnen het bedrijf?

“Het bezoek aan Oeganda heeft sowieso voor de deelnemers veel betekend. We blijven erover praten. Bij terugkomst hebben we een presentatie gegeven voor ons bedrijf. We hebben met foto’s, filmpjes en veel enthousiasme geprobeerd om ons verhaal over te brengen. Daarnaast ontvangen we regelmatig een nieuwsbrief van CCA. Ik durf wel te zeggen dat onze hulp aan Oeganda voor meer verbinding binnen ons bedrijf heeft gezorgd.”

Op welke manier?

“Door erover te praten leer je collega’s beter en op dieper niveau kennen. Dit leidt tot interesseante gesprekken, over de zin van het leven en wat iemand raakt. Thema’s waar je normaal gesproken niet snel met collega’s over praat.”

Kun je een programma bezoek anderen aanraden?

“Ja, zeker. Eigenlijk brengt zo’n bezoek van een paar medewerkers maatschappelijk verantwoord ondernemen tot leven in de hele organisatie. Persoonlijk werd ik het meest geraakt door de onwijze levenslust van de kinderen. Ze hebben veel meegemaakt, maar als we dan met elkaar voetballen en kletsen, zijn ze ook vrolijk en hoopvol. Dat is een les.”

Lees ook: