Willy Rietveld

Functie CCA: Bestuurslid & vrijwilligerscoördinator 
Functie werk: Eigenaar van een consultancy bedrijf op het gebied van modularisatie
Opleiding: Master elektrotechniek

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Willy Rietveld. Ik ben 50 jaar en woon in Benschop in de provincie Utrecht. Samen met mijn vrouw Jolanda heb ik drie dochters. De afgelopen 25 jaar heb ik bij een groot internationaal tech bedrijf gewerkt en veel gereisd voor mijn werk.

Welke kennis en ervaring neem je mee naar CCA?

In mijn vorige functie gaf ik leiding in 10 landen, waaronder India en China. Ik heb toen ook te maken gehad met Afrika, vooral met het Afrikaanse bedrijfsleven. Daarnaast heb ik mij de afgelopen 9 jaar met veel enthousiasme ingezet voor het bestuur van mijn kerk in Benschop. Die ervaring ga ik nu combineren met een flinke dosis enthousiasme, om CCA tot een nog groter succes te maken.

Willy met zijn vrouw Jolanda

Waarom heb je gekozen voor een bestuursfunctie bij CCA?

Kinderen gaan mij aan het hart. Ik zet mij heel graag in voor een stichting die het toekomstperspectief van kinderen in Afrika verbetert. Ik vind het heel mooi om in te stappen in een beginnende organisatie, met een grote gedrevenheid en enthousiasme. Een kleine organisatie die echt impact heeft, zonder bureaucratische processen.

CCA werkt in gebieden waar de hulpvraag heel groot is. Ik heb wel wat van Afrika gezien, tijdens onze vakantie reizen in Zuid-Afrika en Kenia. Maar de verhalen van de kinderen in onze werkgebieden zijn echt te schrijnend.

Je hebt al heel wat van de wereld gezien?

Ja, ik ben gek op reizen. In Afrika heb ik Zuid-Afrika twee keer bezocht en ben ook in Kenia geweest. Een derde reis naar Zuid-Afrika met het gezin stond gepland voor 2020 vanwege ons 25 jarig huwelijk, maar vanwege Corona hebben we dit uit moeten stellen. In mijn reizen werd ik steeds weer geraakt door de grote verschillen tussen arm en rijk. Kinderen zijn vaak de dupe. Hier wil ik, gestuurd door mijn christelijke geloof en eigen overtuigingen, niet langer aan voorbij lopen.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik heb de afgelopen jaren gemiddeld 50% van mijn tijd in het buitenland doorgebracht. De dagen in Nederland breng ik graag met mijn gezin door. We hebben een gezamenlijke hobby, namelijk volleybal. Dit spelen we graag als we samen op vakantie zijn. Verder ben ik veel met mijn handen bezig. Ik heb een grote belangstelling voor techniek, bouw en computers. Ik zit niet graag stil.

Wat verwacht je van een bezoek aan de programma gebieden?

Ik verwacht dat het moeilijk zal zijn. Moeilijk om de ellende te zien. Maar dat het ook mooi gaat zijn, om ons mooie werk in het echt te zien. Ik kijk er ook naar uit om de kinderen te leren kennen en de Afrikaanse cultuur te proeven en ervaren. Na de reis verwacht ik dat mijn drive zo mogelijk nog groter zal zijn.

Ik heb veel zin om anderen te motiveren om een steentje bij te dragen aan het werk van CCA. Bijvoorbeeld in mijn kerk, maar ook in mijn vriendenkring, bij bedrijven of stichtingen.

Wat is jouw drijfveer?

Ik ben gezegend in mijn leven. Ik ben gelukkig getrouwd en ik heb drie prachtige kinderen. Mijn werk gaat goed en ik heb veel van de wereld mogen zien. Ik heb mijzelf mogen ontwikkelen. Ik wil mijn zegeningen graag inzetten om mooie dingen mee te doen.

Wat wil je de mensen in Afrika meegeven?

Dat er een toekomst is voor iedereen. Als we samen de schouders eronder zetten, is er onwijs veel mogelijk. Iedereen heeft meer capaciteiten dan ie zelf beseft. En die komen het beste tot uiting als je samenwerkt. Ik wil ouders meegeven dat de toekomst ligt in hun kinderen. Die toekomst kunnen we samen zo mooi mogelijk maken.