Wim van Welzen

Functie CCA: Voorzitter bestuur
Functie werk: Directeur WVS Consulting, een holding van bedrijven in Gouda e.o.
Opleiding: Master werktuigbouwkunde & master bedrijfskunde

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Wim van Welzen. Ik ben geboren in 1962 en getrouwd met Marga. Samen hebben wij zes kinderen, drie schoonzoons/dochters en zes kleinkinderen. Wij wonen in een dorpje nabij Gouda, de “kaasstad”. Mensen in mijn omgeving beschrijven mij als iemand met een brede visie en altijd actief op zoek naar verbetering en vooruitgang. In mijn jongere jaren heb ik twee masters afgerond, in werktuigbouwkunde en bedrijfskunde. Tegenwoordig ben ik werkzaam als ondernemer en directeur van WVS Consulting, een groep van bedrijven in Gouda. Buiten mijn werk ben ik actief in onze kerkgemeenschap en beoefen ik zeer uiteenlopende hobby’s zoals bijen houden, smederij, houtbewerking, fotografie, koken, vliegen, varen en lezen.

Wim met zijn kleindochter

Hoe raakte je betrokken bij ontwikkelingswerk in Afrika?

Met WVS Consulting dragen wij al sinds 1998 bij aan projecten in Burkina Faso, Malawi, Zuid-Soedan en Oeganda, ten behoeve van onderwijsverbetering en werkgelegenheid. In 2014 vroeg een vriend mij mee naar Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika) om een aantal ontwikkelingsprojecten te bezoeken. Hij waarschuwde mij al; je raakt zo verslingerd aan Afrika. Hij kreeg gelijk. Ik ben sindsdien een veelvoudig bezoeker. En elke keer als ik in Afrika kom voel ik mij welkom en geniet ik van de kennismakingen en interactie met de mensen. Ik ben ervan overtuigd dat ik meer heb meegenomen uit Afrika dan ik er gebracht heb. Natuurlijk niet op financieel gebied, maar in de vorm van levenslessen. Naast de ontwikkelingsprojecten is het altijd mijn ambitie geweest om de private sector te ontwikkelen. Daar word ik enthousiast van. Maar goede samenwerkingspartners zijn zeldzaam en het is lastig financieel te stabiliseren.

Er zijn al veel organisaties actief in Afrika, waarom ben je CCA begonnen?

Klopt, er zijn veel organisaties in Afrika. Zij doen ook absoluut prachtig werk, maar zijn daarnaast ook gespecialiseerd in marketing en het tevreden stellen van grote donoren. Toen ik zocht naar een organisatie die onze visie tot leven kon brengen in armere regio’s in Afrika, kon ik geen geschikte organisatie vinden gericht op steun aan kinderen. Verassend, maar waar! De meeste organisaties worden gedreven door de agenda’s van grote donoren. Hulp aan kwetsbare kinderen is momenteel politiek niet zo interessant. CCA geeft bedrijven en individuen de kans om bij te dragen aan de toekomst van kwetsbare kinderen. Als elk bedrijf net zoveel kinderen zou helpen als zij medewerkers rijk zijn, kunnen we samen een groot verschil maken.

Waarom kinderen en onderwijs?

Er is een Joods gezegde dat luidt: “wie één leven redt, redt de hele wereld”. Het is niet overdreven om te stellen dat weeskinderen in arme regio’s geen toekomst hebben. We kunnen de levensloop van een kind drastisch verbeteren met een kleine financiële bijdrage. Opgeleide kinderen en jongeren hebben zo veel meer mogelijkheden in hun leven. Het is zonde deze mogelijkheden verloren te laten gaan. Het is prachtig om deze hulpeloze kinderen een helpende hand te bieden. Ik vraag mij soms af waarom niet meer mensen of bedrijven dit doen. Onze WVS collega’s krijgen de kans om de programma’s van CCA te bezoeken en de impact te zien en ervaren. Zij krijgen opdrachten mee en komen vaak tot belangrijke inzichten en levenservaringen. Deze betrokkenheid verandert hun kijk op de wereld.

Hoe vaak bezoek je de programma’s van CCA?

Niet zo vaak als ik zou willen. Indien mogelijk twee keer per jaar.

Wat is jouw droom voor CCA?

Ik bid dat CCA over tien jaar duizend kinderen in Afrika ondersteunt en uit de armoede helpt. We kijken hierbij verder dan alleen onderwijs, maar ook naar gezondheidszorg, een veilige slaapplek, eten, gezondheidszorg, schoon drinkwater, etc. Hopelijk zullen deze kinderen in de toekomst andere kwetsbare kinderen helpen.