Interview stagiaire Adinde Huizenga

Functie CCA: Stagiaire
Opleiding: Bachelor International Relations and Organisations

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Adinde. Ik ben 22 jaar en ik studeer International Development Studies in Wageningen. Ik ben net gestart met een stage bij stichting Child Care Africa en ik kijk er naar uit om meer te leren over wat ontwikkelingswerk in de praktijk inhoudt.

Waar komt je interesse voor ontwikkelingshulp vandaan?

Ik ben opgevoed met het idee van solidariteit, oog hebben voor de mensen die het minder goed hebben dan jijzelf. In 2018 heb ik enkele weken vrijwilligerswerk gedaan bij ShowerPower op Lesbos, een organisatie die een warme douche en ontspanning biedt aan mensen op de vlucht. Die ervaring heeft mij ervan overtuigd te kiezen voor een toekomst in ontwikkelingswerk. Ik wil graag werk doen waar ik enthousiast van word en waar ik kan zien dat iets groeit. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in andere culturen en talen.

Hoe ben je bij CCA terecht gekomen?

Ik heb deze zomer mijn bachelor in International Relations and Organisations afgerond en ik ben inmiddels gestart met een master International Development Studies. Ondertussen probeer ik verder te ontdekken wat bij mij past op het gebied van ontwikkelingswerk en humanitaire hulp. Van verschillende mensen waarmee ik sprak over werken in deze sector kreeg ik het advies om een stage te doen. Via een kennis kwam ik uiteindelijk terecht bij CCA.

Wat spreekt je aan als je denkt aan CCA?

Ik vind het heel belangrijk dat projecten vanuit lokale organisaties komen. Empowerment van lokale organisaties en het opbouwen van de capaciteiten van lokale mensen, zodat als de internationale organisatie weggaat, de gemeenschap zelf verder kan bouwen aan een betere toekomst. Verder vind ik het mooi dat CCA klein is en daardoor veel aandacht heeft voor de kinderen en hun individuele behoeften. CCA gaat echt om het kind heen staan en ziet wat er nodig is. Er is niet alleen aandacht voor onderwijs, maar ook voor bijvoorbeeld voedsel en een veilige thuissituatie.

Zijn er landen of gebieden die jou special aantrekken?

Tijdens mijn bachelor was er veel aandacht voor her Midden-Oosten. Dit vind ik nog steeds een interessante regio. Ik ben nog nooit in Afrika geweest, maar ik heb  zin om meer over Afrika te leren. Ik ben erg nieuwsgierig en wil alles wel ontdekken!

Wat verwacht je te leren tijdens de stage?

Ik hoop dat ik een beeld krijg van hoe een project van het begin tot het einde loopt. Maar ook hoe ik kan communiceren en relaties op kan bouwen met de lokale bevolking. Persoonlijk, hoop ik meer zelfvertrouwen op te doen en daardoor steviger in mijn schoenen te staan.

Is er iets waar je tegenop ziet?

Eigenlijk niet. Natuurlijk is het spannend om een tijdje in een ander land te wonen, maar ik denk dat dat best snel went. Als ik echt iets moet bedenken, dan is dat de taalbarrière waardoor ik misschien niet altijd iedereen kan begrijpen.   

Je gaat voor CCA met name aan de slag met een bakkerij project in Kaabong. Waarom spreekt dit project jou aan?

Ik vind het mooi dat kwetsbare vrouwen binnen het bakkerij project een bakkersopleiding aangeboden krijgen. Zo komt het stukje onderwijs dat binnen CCA erg belangrijk is ook hier weer terug. Na de opleiding kunnen de vrouwen hun kennis direct in de prakrijk brengen, in de bakkerij die zij onder begeleiding van CCA gaan starten. Hiermee geven ze terug aan hun gemeenschap; zo is er straks vers brood te verkrijgen in Kaabong! Persoonlijk vind ik het leuk dat het een klein project is, dus dat ik intensief contact zal hebben met de vrouwen die meedoen aan het project. En ik vind het mooi dat er groeiperspectief is. Andere vrouwen kunnen in de bakkerij komen leren bakken.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop dat ik dan werk bij een organisatie in humanitaire hulp of ontwikkelingswerk. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar ontwikkelingswerk, omdat je dan meer tijd hebt om een relatie op te bouwen en samen kunt werken met de lokale bevolking. Ik hoop dat ik uiteindelijk in het buitenland in het veld mag gaan werken. Maar verder vind ik het heel moeilijk, ik kan me gewoon nog geen voorstelling maken.