Project: “Kaabong Life Bakery”

20 september 2021

Onze plannen voor de realisatie van een bakkerij bij het activiteiten- en opvangcentrum in Kaabong (Karamoja) zijn goedgekeurd! In dit artikel lees je meer over project “Kaabong Life Bakery”.

Project “Kaabong Life Bakery” komt voort uit de wens om opleiding, werk, inkomen en toekomstperspectief te bieden aan kwetsbare tienermeisjes en vrouwen in Karamoja. Drie vrouwen zullen begin 2022 deelnemen aan een opleidingstraject van 3 maanden en stage lopen in bakkerijen in Tororo. Dit alles onder de begeleiding van stichting Bake for Life. Terwijl de vrouwen naar school gaan, zal CCA een bakkerij realiseren bij het opvang- en activiteitencentrum in Kaabong. In dit centrum worden kwetsbare tienermeisjes, slachtoffers van huiselijk geweld en kinderen met een handicap tijdelijk opgevangen.

Bij terugkomst zullen de vrouwen deelnemen aan een korte cursus van CCA over het runnen van een klein bedrijfje. O.a. marketing, financiële administratie, sparen en investeren komen hierbij aan bod. Na deze training kan de bakkerij van start! De gebakken koekjes, cakes en broodjes kunnen vanuit het centrum of op straat worden verkocht. De compound ligt in elk geval al strategisch; aan de rand van het dorpscentrum, naast het ziekenhuis en naast de grootste middelbare school van Kaabong.

CCA zal met de drie vrouwen afspreken dat zij 50% van de kosten van de oven en de materialen (950,- euro) binnen 2 jaar moeten terugbetalen. Een volledige terugbetaling is niet realistisch, aangezien de vrouwen erg arm zijn en de volledige zorg dragen voor hun kinderen. De 50% eigen inleg vergoot het gevoel van eigenwaarde en zorgt ervoor dat de vrouwen zich ook verantwoordelijk gaan voelen voor het succes van de bakkerij; er valt namelijk iets te winnen en iets te verliezen.

Uiteindelijk verwacht CCA dat de bakkerij de komende jaren opleiding, werk, inkomen en toekomstperspectief zal bieden aan tientallen meisjes en vrouwen. De 3 getrainde vrouwen kunnen hun vaardigheden namelijk ook weer overdragen op anderen en de bakkerij gezamenlijk runnen.

CCA stagiaire Adinde Huizenga is betrokken bij dit project. Leer Adinde kennen.

Lees ook: