Hulp voor Namunu, geboren met Spina Bifida

24 juni 2021

Spina Bifida wordt ook wel een “open ruggetje” genoemd. Bij een baby met Spina Bifida zijn de wervels niet goed gesloten en ligt het ruggenmerg open. Dit kan verlammingsverschijnselen, incontinentie of een waterhoofd veroorzaken. Lees het verhaal van Namunu uit Kaabong, Oeganda.

Verhaal van Namunu

Namunu werd 11 jaar geleden geboren met Spina Bifida. Ze werd in het ziekenhuis in Kaabong geopereerd. Helaas is het meisje tot haar middel geheel verlamd en staan haar benen en voetjes krom. Hierdoor kan Namunu niet zelfstandig rond bewegen. Daarnaast heeft ze haar urine en ontlasting niet onder controle.

Namunu’s moeder heeft psychische problemen. Ze kan niet voor haar kinderen zorgen. Namunu’s vader heeft 6 vrouwen en inmiddels 37 kinderen. Ze zien hem allemaal nauwelijks. Namunu woont met haar moeder, broer (24 jaar) en zusje (8 jaar) bij haar bejaarde oma. Het gezin is erg arm en de situatie is schrijnend. Het meisje brengt haar dagen vooral door op een mat. Door het vele stilzitten heeft ze pijnlijke doorligwonden ontwikkeld. In CoRSU blijkt dat er medisch weinig voor Namunu gedaan kan worden. De meeste mensen die geboren zijn met Spina Bifida katheteriseren (door middel van een katheter de blaas legen) zichzelf meerdere keren per dag. De materialen hiervoor zijn echter niet lokaal verkrijgbaar en wegens de slechte hygiëne raden de artsen dit af.

Namunu met haar broer, zusje, moeder en CCA lid Judith

Onze hulp

We vragen Namunu en haar gezin hoe we hen het beste kunnen helpen. Uiteindelijk kunnen we met behulp van gulle donaties een mooie rolstoel voor het meisje aanschaffen. Ze kan zichzelf er kleine stukjes mee voortbewegen en met behulp van haar familie makkelijker van huis. Haar broer kan met behulp van ons sponsoring programma terug naar school. Hij wil graag studeren en als hij een baan vindt de leefomstandigheden thuis verbeteren. Hij spreekt vol liefde over zijn zusjes en werkt hard om te zorgen dat zij te eten hebben. Omdat voor Namunu regulier onderwijs geen optie is, helpen we haar met praktische vaardigheden. Zo blijkt ze zeer goed in het maken van kralen en kettingen van oud papier. De kettingen worden lokaal en via CCA verkocht.

Lees ook: