CoRSU ziekenhuis bezoekt Karamoja

1 december 2020

De situatie van kinderen met een handicap in Karamoja is schrijnend. Deze kinderen hebben vaak een totaal gebrek aan toekomstperspectief en worden niet gewaardeerd en omarmd door hun familie en de lokale gemeenschap. Een aangeboren handicap wordt gezien als een vloek en vaak wordt verwezen naar hekserij. Goede ziekenhuizen zijn bovendien ver weg. Deze kwetsbare kinderen krijgen niet de kans op een normale jeugd en toegang tot onderwijs. Hier willen wij graag een verschil maken! Met toegang tot medische zorg, goede voorlichting en verbetering van de leefomstandigheden van deze kwetsbare doelgroep.

In november nodigde CCA daarom een team van artsen en medewerkers van CoRSU ziekenhuis uit in Karamoja. Zo konden zij de kinderen zien en beoordelen of behandeling in hun gespecialiseerde ziekenhuis mogelijk is. Het team van CoRSU bezocht samen met CCA kinderen in Katakwi, Napak en Kaabong.

De opkomst was groter dan verwacht. In totaal kwamen 80 kinderen met hun ouders / verzorgers naar de opgegeven locaties. Bij aankomst gaf het team van CoRSU goede voorlichting, over de verschillende aandoeningen die behandeld worden in CoRSU en de rechten van kinderen met een handicap. Zoals toegang tot onderwijs, medische zorg en zelfontplooiing en ontwikkeling. De kinderen en ouders / verzorgers kregen wat te eten en drinken en wachtten geduldig op hun beurt. Één voor een werden de kinderen beoordeeld. Gelukkig kunnen ruim de helft van deze kinderen goed behandeld worden door CoRSU. Voor andere kinderen is vooral bewegingsoefening belangrijk of wordt andere medische zorg aangeraden. Uiteindelijk beoordeelt CCA alle gevallen op individuele basis. Waar een operatie niet mogelijk is, kijkt CCA wat er gedaan kan worden om de kwaliteit van leven en ontwikkelingsmogelijkheden te verbeteren. Zoals de aanschaf van een rolstoel of krukken. Enkele leerlingen zullen met behulp van een scholarship de kans krijgen om naar school te gaan en hun opleiding af te maken. 

Het bezoek van CoRSU aan deze kwetsbare kinderen in Karamoja was onwijs belangrijk. Het gaf de kinderen en hun ouders / verzorgers hoop. In de toekomst hopen wij meer kinderen met een handicap te bereiken. 

Lees ook: