Juist nu, tijdens COVID-19, is hulp hard nodig

3 juni 2020

Vorige maand schreven wij een artikel over de wereldwijde toename van kindhuwelijken door COVID-19. Gelukkig kunnen wij tot op heden zeggen dat al onze 143 leerlingen (87 meisjes, 56 jongens) veilig zijn. Onze lokale partners in Amudat en Kaabong gaan regelmatig bij de kinderen en jongeren op bezoek en blijven in gesprek met ouders en verzorgers. 

Helaas merken wij dat dit niet voor iedereen geldt. Onlangs ontvingen wij schokkend nieuws van onze lokale partner KAPDA in Kaabong. Een jong meisje was door drie mannen ontvoerd en meegenomen naar het huis van de man die met haar wilde trouwen. Het meisje werd die nacht verkracht. Ze wist daarna te ontsnappen. De volgende ochtend ontdekte de gemeenschap dat het meisje een einde aan haar leven had gemaakt. Ze zat in de vierde klas van de basisschool en had nog een heel leven voor zich. 

Deze week ontvingen wij een verzoek van onze lokale partner HFC in Amudat. Zij kwamen via de politie in contact met een 13 jaar oud meisje. Het meisje was op jonge leeftijd haar vader verloren. Toen haar moeder er alleen voor kwam te staan, lukt het haar niet om schoolgeld voor de kinderen te betalen. Haar oudste dochter werd op 14-jarige leeftijd gedwongen te trouwen. Cheptoo zat in groep 6 van de basisschool, toen de corona crisis uitbrak. De scholen werden gesloten en alle leerlingen zitten inmiddels al 2 maanden thuis in onzekerheid. Toen een 65-jaar oude man Cheptoo’s moeder een grote bruidsschat aanbod, accepteerde haar moeder het aanbod. Cheptoo wist te ontsnappen en ging naar de politie. Haar moeder is inmiddels op de vlucht geslagen naar Kenia. Het jonge meisje wil erg graag haar opleiding afronden en droomt ervan om later advocaat te worden en de rechten van kinderen te beschermen. 

Door de COVID-19 uitbraak, is de armoede en onzekerheid sterk toegenomen. Meisjes en jonge vrouwen zijn juist nu extra kwetsbaar. In deze moeilijke tijden, is de hulp voor deze kwetsbare meisjes nog harder nodig. Helpt u mee?

Lees ook: