Edwin van Os

Functie CCA: Penningmeester
Functie werk: Vestigingsdirecteur bij een advies en accountancy kantoor
Opleiding: Accountancy

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Edwin van Os. Ik ben 54 jaar en werkzaam bij een accountantskantoor. Samen met mijn vrouw Eline heb ik vier kinderen, waarvan twee pleegkinderen. Samen wonen wij in Benschop, een rustig dorpje in de Lopikerwaard in de provincie Utrecht.

Edwin met zijn gezin

Hoe ben je bij CCA betrokken geraakt?

Eigenlijk via Willy Rietveld. Wij volleyballen samen en gaan naar dezelfde kerk in Benschop. Hij praatte
altijd vol enthousiasme over het werk van CCA. Dus toen Gerard Mouw zijn werkzaamheden als
penningmeester bij CCA wilde overdragen, voelde ik mij geroepen bij te springen. Er zijn zoveel kinderen
die hulp nodig hebben, dichtbij, maar ook ver weg. Voor “ver weg” is nu CCA nu op mijn pad gekomen,
een hele mooie uitdaging.

Waarvan gaat jouw hart sneller kloppen?

Ik vind het leuk om met cijfers in de weer te zijn. Maar mijn hart gaat echt sneller kloppen als ik mijn liefde voor cijfers kan combineren met een algemeen nuttig doel. Zo heb ik al in heel veel verschillende besturen gezeten. En dat doe ik nog steeds. Zoals het bestuur van de school van onze kinderen, de regionale politiek, woningbouw en onze kerk.

En nu dus een stichting gericht op de ontwikkeling van Afrikaanse gemeenschappen?

Ja, dat is een nieuwe weg voor mij. Ik kijk er naar uit om bij te dragen aan een stichting die hulp biedt in Afrika. Lokaal betrokken zijn is natuurlijk prachtig, maar hulp aan Afrika is misschien wel 100 keer noodzakelijker. Ik vind het fijn om dit bij een stichting te doen die zelf ook in Afrika aanwezig is en samen met de lokale bevolking iets moois opbouwt.

Waar ga je mee aan de slag?

Het bestuur van CCA bepaalt het beleid van de stichting en ziet er tegelijkertijd op toe dat de gelden op de goede plek terecht komen en op de goede manier worden besteed. In mijn rol kijk ik naar onze eigen uitgaven en de uitgaven van onze lokale partners. Ik zal ook naar Afrika reizen om met de mensen daar de financiën door te nemen en de boekhouding te bekijken. Natuurlijk kijk ik er ook enorm naar uit om de kinderen te ontmoeten.

Waarom is het werk van CCA zo belangrijk?

In het leven van de leerlingen die CCA sponsort, is niets vanzelfsprekend. Onderwijs, gezondheidszorg, eten, een veilig thuis, vaak ontbreekt het aan alles. De verhalen en de foto’s van de kinderen met een handicap vind ik extra bijzonder. Deze kinderen zijn arm, groeien vaak op zonder ouders, lopen risico op geweld en uithuwelijking én leven ook nog eens met een handicap. Maar tegen beperkte kosten kunnen zij geopereerd worden, naar school en een mooie toekomst opbouwen. Dat is de kern van CCA; hulp bieden aan de meest kwetsbare kinderen, daar waar dit het hardst nodig is.

Wat is jouw wens voor CCA?

Dat de gedrevenheid en het enthousiasme van de mensen van en achter CCA aanstekelijk werkt naar de omgeving. Dat anderen enthousiast en betrokken raken, waardoor CCA tot in lengte van jaren het goede werk mag voortzetten en uitbreiden. Tot dat we een wereld hebben waarin ons werk niet meer nodig is…