Cheptoo, nooit meer naar huis…

18 april 2020

Cheptoo is een 13-jarig meisje uit de Pokot stam in Amudat, noordoost Oeganda. Ze is de derde in een gezin van acht kinderen. Cheptoo’s vader heeft een tweede vrouw met vijf kinderen in een ander dorp. Thuis is hij nauwelijks, hij trekt namelijk rond met zijn vee, op zoek naar water en grasland voor de koeien en geiten.

Cheptoo is een hardwerkend en zorgzaam meisje. Ze helpt haar moeder met de zorg voor haar jongere broertjes en zusjes en andere taken in het huishouden, zoals koken, wassen en water halen bij de pomp. Ze heeft een goede band met haar moeder. Haar moeder heeft haar uiterste best gedaan om Cheptoo een betere toekomst te geven door haar schoolgeld te betalen. Helaas ziet Cheptoo’s vader het belang van onderwijs niet in. Hij vindt onderwijs een verspilling van tijd en geld en ziet zijn dochter liever zo snel mogelijk trouwen in ruil voor een bruidsschat van gemiddeld 30 koeien.

Ondanks de weerstand van Cheptoo’s vader konden wij Cheptoo met behulp van haar moeder naar de derde klas van een goede school in Amudat halen. Gedurende de laatste weken van het schooljaar begon haar karakter te veranderen. Ze nam haar maaltijden alleen, in plaats van met vriendinnen. Haar schoolprestaties kelderden en ze viel regelmatig in slaap op school. We maakten ons grote zorgen en gingen met Cheptoo in gesprek. Ze huilde: “Ik wil niet naar huis, alsjeblieft”. Ze vertelde dat haar vader haar tijdens de aankomende schoolvakantie wil uithuwelijken aan een rijke oudere man uit het dorp. Haar moeder is bang voor Cheptoo’s toekomst en adviseerde haar om voorlopig niet meer thuis te komen, niet voor ze haar school heeft afgemaakt. Dit zal nog lang duren, ze zit namelijk pas in groep 3 van de basisschool.

Cheptoo verblijft sindsdien iedere schoolvakantie bij de nonnen. Ze heeft het moeilijk. Ze mist haar moeder en haar broertjes en zusjes. Als ze niets te doen heeft, denkt ze veel na. Toch is Cheptoo een doorzetter en droomt ze over de toekomst. Ze wil haar moeder trots maken en op en dag huiswaarts keren met een diploma op zak. Ze hoopt dat haar familie haar dan met open armen zal ontvangen.

Opvang kwetsbare meisjes

Helaas is de situatie van Cheptoo niet uniek in Amudat. Meisjes worden vaak op jonge leeftijd besneden en uitgehuwelijkt. Hoewel dit streng verboden is in Oeganda, gebeurt het op grote schaal in het geheim. Wij helpen meisjes als Cheptoo met schoolgeld, basisbenodigdheden, eten en veilige opvang tijdens schoolvakanties. Ook proberen we de houding van haar vader te veranderen, om niet alleen Cheptoo, maar ook haar jongere zusje te beschermen tegen deze schadelijke traditionele praktijken. Hierbij werken wij samen met lokale partners, religieuze leiders, de lokale overheid en rolmodellen in het district.

Alle kinderen verdienen de kans om naar school te gaan en het beste uit hunzelf te halen. Help ons om meer meisjes zoals Cheptoo naar school te halen en te beschermen tegen gedwongen uithuwelijking!

Lees ook: