Interview Onyait Mickael

Mickael Onyait komt uit de Teso regio in Uganda en werkt al 15 jaar als docent in Amudat. Inmiddels is hij schooldirecteur van Katikit, partner school van CCA. Wat motiveert hem om in dit afgelegen gebied te werken?

Waarom besloot je docent te worden?

Het was een roeping van God. Ik wilde altijd al een verschil maken en anderen helpen. Ik vind het prachtig om kennis over te dragen op de jongere generatie.

Wat zijn volgens jou eigenschappen van een goede docent?

Een goede docent heeft kennis en is geduldig. En docent moet natuurlijk ook goed om kunnen gaan met kinderen.

Docent Mickael Onyait

Je komt niet uit Amudat. Waarom besloot je om juist hier te komen werken?

Ik begon te werken als docent in Nakapiripirit, een district grenzend aan Amudat. Ik werkte daar en werd vervolgens overgeplaatst naar Kalas boys, de katholieke jongensschool in Amudat. Hierna werd ik overgeplaatst naar Katabok en Kalas girls, de katholieke meisjesschool. Uiteindelijk werd ik overgeplaatst naar Katikit en werd ik gepromoveerd tot directeur. Ik ben blij om als docent in Amudat te werken, omdat ik graag zou willen zien dat dit district vooruit komt. En ik geloof dat onderwijs de sleutel is naar vooruitgang.

Wat is jouw droom voor de (kinderen op) school?

Het is mijn droom om de beste school in het district te worden en voor alle kinderen om goed te presteren in de laatste klas van onze basisschool. Ik wil gedisciplineerde en goede leerlingen afleveren, die uiteindelijk rolmodellen worden in de gemeenschap. Het aantal kinderen in onze school moet blijven groeien. Daar draagt CCA aan bij, door schoolgeld te betalen voor kinderen die anders geen kans hadden gehad om naar school te gaan.

Welke uitdagingen zie je?

De grootste uitdaging in het onderwijzen van kinderen in Amudat is de taalbarrière. De meeste docenten komen niet uit Amudat en spreken de lokale Pokot taal niet. In de 1e, 2e en 3e klas van de basisschool moet onderwijs eigenlijk gegeven worden in de lokale taal, maar het is erg moeilijk om docenten te vinden die de taal spreken. Andere uitdagingen zijn de verspreiding van ziektes op school. De kinderen slapen allemaal dicht op elkaar in de slaapzalen, waardoor ziektes de kans krijgen zich snel te verspreiden. Zo hadden we laatst een uitbraak van scabiës. We hebben geen muskietennetten, dus ook malaria komt erg veel voor.

Heb je advies voor CCA?

Alle kinderen groeien op vanuit huis. Hun ouders zijn hun eerste docent. Ik wil CCA adviseren om door te gaan met het betrekken van ouders bij het onderwijs van de kinderen. Samen kunnen we deze kinderen helpen om hun dromen te verwezenlijken.